Jak vypadá "Pomáhat a chránit" na policii v Říčanech?

Opravdu má policie chuť pomáhat a chránit? Zkušenost z předchozího měsíce hovoří, že Státní policii v Říčanech ne až tak velkou, jak by měla mít. Představte si situaci, kdy odjete z domova, někdo vám ukradne vozidlo, o čemž pochopitelně nevíte, a někde jej nechá kdesi v polích stát. Dokonce se najdou občané, které na takto stojící podezřelé vozidlo upozorní policii. Myslíte si, že se vám domů vrátí v pořádku? Že se postarají o to, aby bylo z pole přesunuto na parkoviště ke služebně? Jste na omylu!

Stojícího auta u silnice ze Všestar do Světic si nemohl nevšimnout ani slepec. Vozidlo Citroen AKR 36-50, zanesené prachem ze silnice a zcela osiřelé tam bylo odstaveno evidentně zcela záměrně a nechávalo policisty přes více než 6 týdnů i přes neustálá telefonická upozornění zcela chladnými. Ověřili jsme si, že oznámení od všímavých občanů na dispčink tísňové linky bylo více.

V posledních dnech u vozidla konečně došlo k trestné činnosti. Auto již nemá kola, je na špalcích, evidentně vykradené. Píši záměrně "konečně". Dle dnešního vyjádření totiž policisty ze služebny Státní policie v Říčanech je případ nezajímá, protože není předmětem trestné činnosti a vozidlo nepřekáží provozu. A to dnes před našimi zraky kolem něj právě projela policejní hlídka. Bez zájmu.

Pokud pominu, že auto stojí na jediném místě, kde se v případě závějí či kalamity může točit vozidlo údržby, že zde existuje velmi reálná možnost smyku a následná srážka s vozidlem (neb to je v místě častých smyků), že škodí životnímu prostředí, naprosto mi zůstává rozum stát nad arogancí a absolutním nezájmem policistů.

Strážník na telefonické lince nám suše oznámil, že vozidlo údajně stojí na pozemku obce, a proto si to musí řešit starosta dotyčné obce. Na dotaz, zda kontaktovali majitele, aby zjistili, jestli je auto kradené či ne nám bylo oznámeno, že se k tomu nemůže vyjádřit. Následovala smršť mých dotazů a vyhýbavých odpovědí, ze kterých jsme zjistili, že dost pravděpodobně neudělali vůbec nic. Vyslali hlídku, ta se na auto v poli podívala, konstatovala, že to nepřekáží a případ ukončili.

Obec také nekontaktovali. Pokud prý nedochází k trestné činnosti, nemohou zasáhnout. Ovšem jak mohou vědět, jestli dochází k trestné činnosti nebo ne, když se ani nenamáhají ověřit si skutečnosti? Kde je ono "pomáhat a chránt" když nezavolají ani majiteli vozidla? Prostě celou situaci zametli pod koberec.

Nezabránili ničení cizího majetku! Ptám se, takto má vypadat "pomáhat a chránit"? A čí zájmy vlastně chrání a kterým zájmům pomáhají? Je mi líto majitele, který po návratu z dovolené (či jiného důvodu) dostane vozidlo v tomto zničeném stavu zpět. Možná bych i zvážil žalobu na nečinnost Státní policie v Říčanech. 

Sem tam přijde email.

Čas od času máme touhu něco oznámit nebo pozvat na některou z akcí. Chcete být u toho?

Volba pro Všestary, o.s.

Všestary, Praha - východ IČ: 22846735 volbaprovsestary@email.cz
© 2010 Volba pro Všestary, o.s. Refresh stran 2018.